Eroon ötököistä!

Kodin tuhohyönteiset

Mitä teen ensin?

• Jos havaitset tuhohyönteisiä, ota heti yhteys isännöitsijään.

• Jos haluat, voit Tampereella viedä ötökän ilmaiseksi tunnistettavaksi Frenckelin ympäristövalvonnan infoon.

• Älä hävitä huonekaluja itse!

Yleisimpiä kodin tuholaisia

Kuvan ötökät vasemmalta oikealle: keittiökoisa, sokeritoukka, turkiskuoriaisen toukka, lutikka, museokuoriaisen toukka ja riisihärö.

Harmillisin kodin tuholainen: lude

• Luteet ovat yleistyneet mm matkustamisen seurauksena. Jos epäilet, että asunnossasi on luteita, ota välittömästi yhteys isännöitsijään ammattilaisten toimesta suoritettavan myrkytyksen aloittamiseksi. Luteet liikkuvat vain pimeässä ja hakeutuvat yöllä ihmisen iholle imemään verta. Oireina useimmiten iholla punaisia läikkiä ja kutinaa.

.

Ota ötökkä tosissaan

Luteiden torjunta (lähde: http://www.delecon.fi)

Seuraavia ohjeita noudattamalla autat tuholaistorjuntaa tekevää yritystä ja pääset eroon luteista nopeasti:

1. Älä siirrä mitään omaisuutta toiseen kotiin tai paikkaan torjunnan aikana tai ennen torjuntaa, jos et ole varmistunut niiden puhtaudesta. Saatat levittää luteita toiseen kotiin työpaikalle tai autoon ja sitten ne uudelleen saastuttavat jo käsitellyn kodin. Siirrä tavaroita niin vähän kuin mahdollista tai käsittele ne ennen siirtämistä, joko pesemällä tai kuumentamalla.

2. Pese kaikki lakanat, peitot, tyynyliinat, ja muut vuodevaatteet kuumassa vedessä, mieluiten 60° C -ohjelmalla. Käytä myös kuivausrummussa korkeimmalla kuumudella, joka ei vahingoita vaatteita (tarkista vaatteiden lämmönkesto). Kuivaa vaatteet perusteellisesti ja aseta ne tiiviiseen pussiin. Pidä ne erillään kohteista, jotka voi olla saastuneita.

3. Pese kaikki vaatteet kuumassa vedessä ja sitten kuivaa korkeimmalla sallitulla ohjelmalla. Vaatteet, joita ei voida pestä ja kuivata (mukaan lukien takit), voi viedä pesulaan kuivapesuun tai ne pitää pakastaa. Jos mitään edellä mainittuja ohjeita ei voida noudattaa, niin tarkista vaatteet huolellisesti. Älä laita puhdistettuja vaatteita saastuneeseen huoneeseen / alueille, ennen kuin torjunta on päättynyt ja lutikat on eliminoitu.

4. Laita verhot, tyynyt, pyyhkeet jne. kuivuriin ohjelmalle joka on asetettu suurimmalle teholle, joka ei vahingoita kohteita, vähintään 30 minuutin ajaksi. Pakkaa esineet kaksinkertaisiin jätesäkkeihin puhtaiden laukkujen sisälle heti esineiden kuivuttua.

5. Tarkista huolellisesti kaikki muu asunnon irtaimisto joita ei voi pestä: kirjat, elektroniikka, kehykset, muovilelut, jne. Jos hyönteismyrkkyä aiotaan käyttää, pakkaa lasten lelut muovipusseihin tai varastoi muualle torjuttavasta tilasta, etteivät ne pääse kosketuksiin myrkyn kanssa (vain, jos ne ovat todettu puhtaiksi lutikoista). Jos käytetään lämpöä, tuholaistorjuntayritys voi haluta, että nämä jätetään paikoilleen niin, että ne altistuvat lämpökäsittelylle.

6. Säilytä puhdistetut kohteet muovipusseihin pakattuna kunnes koti on käsitelty ja lutikat eliminoitu.

Lutikkatorjunnan aakkoset

  • ota nopeasti yhteyttä ammattitorjujaan, ettei ongelma pääse laajenemaan
  • lutikoiden torjunta on aina haastavaa
  • lutikoiden torjunnassa käytetää mm. lämpötelttoja ja höyryä
  • joskus huonekalut joudutaan vaihtamaan (ole siis nopea, kuten alkuun kerroimme)
  • kerrostalossa lutikat pääsevät liikkumaan rakenteita pitkin, koko talo on usein torjuttava
  • on suositeltavaa pysyä omassa asunnossa ennen torjuntaa, jotta asunto pysyy asuttuna

Lutikka eli Cimex Lectularius

• Suomessa on jo oma lutikkakanta, lutikoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenenä
• niillä on vahva resistenssi myrkkyihin, myrkytön torjunta höyryllä ja hienolla kivipölyllä toimivat

Luteiden ulosteita ja munia sängyn rungosssa.

Ihoärsytystä ja kutinaa voi aiheuttaa myös muut hyönteiset esim. viemärihyttynen. Etsi eläviä lutikoita tai niiden ulostejälkiä. Todennäköisin paikka on sänky (tai muu nukkumapaikka) tai sen lähiympäristö.

Luteiden ulosteita patjan saumassa.

Lisätietolinkki

%d bloggers like this: